Heroj Tanasko Rajić

Heroj Tanasko Rajić 2018-06-27T07:49:16+00:00

​Atanasije (Tanasko) Rajić rodio se u selu Stragarima, u rudničkom osoju i kragujevačkoj nahiji. U početku austro-turskog rata vođenog 1788-1791 sa Karađorđem učestvuje u frajkoru Mihaila Obrenovića boreći se u Srbiji. U Prvom srpskom ustanku bio je Karađorđev barjaktar. Kako se navodi u Vojnoj enciklopediji, „čovek već u godinama, bio je junak za priču, i pouzdan ma se na kakav posao poslaoˮ.

Komandovao je sa oko 2 000 ustanika iz Jasenice, koji su na Crnom vrhu 25. avgusta 1809. godine razbili nadmoćne snage Alije Gušanca i odbacili ih na desnu obalu Velike Morave. Na početku Drugog ustanka 1815. godine, posle pogibije Arsenija Lome, izabran je za kačerskog vojvodu.

​Drugi ustanak našao je Rajića, iako već starca, krepka i vesela, na boj gotova. Na Ljubiću vidimo Tanaska Rajića, kao zapovednika u gornjem šancu, gde su bili topovi. Jednom prilikom, udare Turci žestoko na srpske šančeve. Vojnici iz donjega šanca, ne mogući se održati, počnu uzmicati u Rajićev šanac, pa tako sam šanac provale. Kad turska sila i tu navali, oni se pometu, pa počnu uzmicati i odatle. Kukavni starac Rajić, videći to, stane govoriti:

​˗ Stan’te braćo, ako Boga znate! Što ste se tako preplašili? Ta i iz Turaka teče krv, kao i iz nas! Zar ove topove ostavljate, od Boga ne našli? Znate li kolike smo muke prepatili, dok topova ne imasmo?

​Videći da je strah ovladao, i da ga niko ne sluša, Rajić opkorači top, uzme u jednu ruku sablju, a u drugu zapet pištolj, pa rekne:

​˗ Ovih topova ja neću ostaviti Turcima, dok me svega na njima ne iseku na komade!

​Turci odista nagrnu na njega; on nekolike smlati, ali puške turske i njega obore, i tu ga Turci iseku svega na komade. Ova junačka, patriotska smrt neka je na ugled svima onima u kojih muško srce kuca.