Memorijalni kompleks i spomenik na brdu Ljubiću

Memorijalni kompleks i spomenik na brdu Ljubiću 2018-06-27T07:57:10+00:00

Dugo na brdu Ljubiću nije postojalo dostojno obeležje kao podsećanje na odlučujuću bitku Drugog srpskog ustanka i junački podvig Tanaska Rajića. Spomenik je podignut tek 1938. godine i posvećen je ratnicima i događajima iz oslobodilačkih ratova Srbije tokom 19. i 20. veka. Memorijalni kompleks nalazi se pod zaštitom države i predstavlja mesto od izuzetne važnosti, kao i spomenik koji je zasebno kulturno dobro i ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Spomenički kompleks više puta je obnavljan krajem 20. i početkom 21. veka. Prvi obimniji radovi obavljeni su 1990. i 1995. godine. Treći ozbiljniji poduhvat realizovan je 2015. godine uoči obeležavanja velikog jubileja, dva stoleća od legendarnog boja. U saradnji sa nadležnim ministarstvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, ponovo su postavljeni reflektori, uređen prostor oko samog spomenika, napravljeni nova betonska kapija i obnovljen prilazni put oko dva kilometra.

Spomenik Ljubić

Izgled spomenika

​Spomenik je izgrađen u obliku visokog obeliska na postolju, ukrašenom bronzanim frizom sa predstavom Tanaska Rajića kako gine dok brani top. Spomenik je posvećen ustanicima na čelu sa Tanaskom Rajićem.

Memorijalni kompleks

Pored najstarijeg spomenika posvećenom Tanasku Rajiću i ustanicima iz Drugog srpskog ustanka, memorijalni kompleks obuhvata groblje palih železničara i radnika u NOB-u, kao i grobove narodnog heroja Radomira Đurakića i boraca Crvene armije koji su poginuli u borbama za oslobođenje Čačka, kao i novoizgrađena crkva posvećena Svetom knezu Lazaru.

Bista Tanaska Rajića

Decembra 2017. godine na sredini kružnog toka u LJubiću, odakle počinje Bulevar Tanaska Rajića, postavljena je bista slavnog srpskog junaka. Položaj biste je takav da je likom i uzdignutom rukom srpski heroj okrenut početku bulevara i brdu Ljubiću, na kome je u čuvenom boju i poginuo.